DIY Zalm DIY Zalm (Do It Yourself)
DIY Zalm DIY Zalm (Do It Yourself)
DIY Zalm (Do It Yourself)
0 Review | Review toevoegen
Wil je zelf lekker een zalm roken op de BBQ? Bestel dan onze DIY Zalm. Je ontvang dan een zijde zalm - gepekeld - inclusief rook hout van Wood Packer
€ 30,00
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Wil je zelf lekker een zalm roken op de BBQ? Bestel dan onze DIY Zalm. Je ontvang dan een zijde zalm - gepekeld - inclusief wat rook hout van Wood Packer waarmee jij je zalm in een klein uurtje omtovert tot een heerlijke warmgerookte zalm. De zalm zijde weegt ongerookt ongeveer 1,2 kilo

Voorbereiding  Ca. 30 min.

Voordat de zalm de BBQ op gaat controleer je eerst of er nog graten in de vis zitten. Het is natuurlijk zonde als iemand er nog eentje tegenkomt bij het eten. Je kan dit makkelijk controleren door met je platte hand vanaf de staart tot de kop van de filet zachtjes te drukken. Vraag anders je visboer dit te doen, scheelt weer.

Als de controle-ronde er op zit gaan we de vis zouten. Ook hier zijn verschillende manieren voor, denk bijvoorbeeld aan een pekelbad. Wij gebruiken enkel zout om de vis mee op smaak te brengen. Smeer de filet flink in met het zout en leg deze vervolgens weer in de koelkast om in te trekken. We hebben nu alle tijd om de BBQ gereed te maken voor het roken.

Bij roken heb je geen hoge temperatuur nodig dus doe rustig aan met de kolen of briketten. Een paar stukjes is meer dan genoeg want we gaan werken met een temperatuur van rond de 95 graden. Voordat de zalm op de barbecue gaat, bestrooien we de zalm nog rijkelijk met peper en de kruidenmix.

Insmeren met zout en voelen of er nog graatjes in de filet zitten. Naar smaak insmeren met kruidenmengsel

Bereiding Ca. 60 min.

Zodra de BBQ op temperatuur is leg je de zalm op de indirecte kant van de BBQ met de huidkant naar beneden. Dit voorkomt dat de vis aan het rooster blijft plakken. Sluit het deksel en wacht nog even met het toevoegen van het rookhout, want we willen de zalm eerst drogen. Na een minuut of 10 leg je het eerste handje rookhout direct op de kolen en sluit je de deksel. Houd de temperatuur goed in de gaten, deze willen we echt rond de 90-95 graden houden. De eiwitten in de zalm gaan namelijk stollen als de temperatuur te hoog is (witte substantie die uit de zalm treedt). Dan wordt hij ook droog en dat willen we zeker niet!

Als je ziet dat er geen rook meer uit de BBQ komt, til je voorzichtig de deksel op en voeg je weer wat hout toe. Omdat wij 2 kleinere stukken vis hadden was de zalm na een uur klaar. Mocht je twijfelen of de vis klaar is, kan je de kerntemperatuur even checken. De vis is klaar als deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 50 graden (dit staat gelijk aan (‘medium’)). Strooi naar smaak nog wat peper op de zalm en serveer deze op een vers afgebakken broodje. Eet smakelijk!

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.